Anasayfa » VAHDETTİN VE ATATÜRK

VAHDETTİN VE ATATÜRK

Yazar: yonetici
0 Yorum 228 Görüntüleyen

Sultan Vahideddin’in “hicret”i nasıl gerçekleşti?

Sultan Vahideddin Hân’ın yurt dışına çıkışı, kendi ifadesiyle “Hicret”i 16/17 Kasım 1922 Perşembe/Cuma gecesine rastlar. 4 Temmuz 1918 Perşembe günü tahta çıkan, yine kendi ifadesiyle: “Saltanatın kuş tüyünden minderleri üzerine gömülmeyip, vatanın ateşli külleri üzerine oturan” Sultan Vahideddin’in bu acı saltanatı dört sene, üç ay, yirmi sekiz gün devam etmiştir.

 

Daha evvel kaydettiğimiz gibi Vahideddin Hân’ın yurt dışına çıkışından/hicretinden on altı gün evvel 1 Kasım 1922’de Büyük Millet Meclisi’ne saltanatla hilâfet birbirinden ayrılıp saltanat lağvedilmiş/kaldırılmış ve Sultan Vahideddin’in üzerinde yalnız “Halife” ünvanı kalmıştır. O tarihte İstanbul henüz düşman işgalinde olup, Ankara hükümeti adına Trakya’yı teslim almaya giden Refet (Bele) Paşa İstanbul’dadır.

Sultan Vahideddin’in yurt dışına mecburi hicreti, Ankara hükümeti adına kendisini ziyaret eden Refet Paşa’nın görüşmesi sonrasıdır. Münevver Ayaşlı padişahın pek acı bir muameleye ma’ruz kaldığını bizzat paşadan işittiği, başka bir iddiaya göre Büyük Millet Meclisi’nin, padişahı hiyanet-i vataniyye ile ithama karar verdiği günlere rastlamaktadır.

 

..

 

MAKALENİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ…

BENZER İÇERİKLER

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz. KABUL ET Detaylı Bilgi