Anasayfa Siyaset ve StratejiSİYASET VE STRATEJİ-MAKALELER Ukrayna Savaşı Bağlamında TÜRKİYE’Yİ BEKLEYEN TEHLİKELİ SORUNLAR?

Ukrayna Savaşı Bağlamında TÜRKİYE’Yİ BEKLEYEN TEHLİKELİ SORUNLAR?

Yazar: yonetici
0 Yorum 226 Görüntüleyen

Ukrayna Savaşı Bağlamında

TÜRKİYE’Yİ BEKLEYEN TEHLİKELİ SORUNLAR?

      

İnsanlık tarihinin en tehlikeli ve en etkili Şeytan şebekesi olan Siyonizm’in, sağ ve sol (Kapitalist ve Sosyalist) kolları konumundaki Amerika ve Rusya, tamamen kontrollerinde bulunacak yeni ve zalim bir dünya dengesi oluşturmak amacıyla… Ve tabi İslam Âlemine lider ve lokomotif olabilecek potansiyel imkânlara sahip Türkiye’nin başına yeni belalar sarmak hesabıyla, Ukrayna savaşını başlatmışlardı. 24 Şubat 2022’de başlayan ve dört ayı bulan bu savaşta, her iki taraf da çok ağır kayıplar vermek zorunda kalmış, özellikle Ukrayna’da binlerce masum çocuklar, kadınlar, yaşlılar, sakatlar ve hastalar acımasızca katliama uğramış, şehirler, fabrikalar, yollar yakılıp yıkılmıştı.

Tarihi olayları tahlil etmek için özel bir bakış açısı ve küresel güçlerin niyetlerini ve stratejilerini sezme feraseti ve altyapısı lazımdı. Bu nedenle tarih; yazılanlara ve konuşulanlara bakıp, asıl yazılmayan ve konuşulmayan gerçekleri anlama bilimi sayılırdı.

Putin yönetimi kapıyı kapatmıştı: Kırım Rusya’nındır!

İstanbul’da yapılan barış görüşmelerinin ardından bir açıklama yapan Kremlin, Kırım’ın aidiyetini tartışmayacaklarını vurgulamıştı. Kremlin ayrıca, Ukrayna ile yapılan görüşmelerde ciddi bir gelişmenin olmadığını hatırlatmıştı. Kremlin Sözcüsü Peskov, Kırım’ı asla geri vermeyeceklerini belirterek: “Kırım Rusya’nın bir parçasıdır. Rus bölgelerinin kaderi hakkında kimsenin tartışma hakkı yoktur” şeklinde çıkışmıştı.

Ukrayna Türkiye’nin de garantör ülkeler arasında olmasını arzulamaktaydı!

İstanbul’da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde (29.03.2022’de) yapılan buluşma sonrası, görüşmelerin yapıcı geçtiğini açıklayan Rusya heyeti, Ukrayna’nın önerilerini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e ulaştıracaktı. Ukrayna’nın garantör olarak görmek istediği ülkeler arasında Türkiye de vardı. Ukrayna heyetinden David Arakhamia, görüşmeler sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, “NATO’nun beşinci maddesine benzer bir garanti istiyoruz. Bu madde ile Ukrayna’ya bir saldırı olması durumunda üç gün içinde garantör ülkelerle istişareler başlayacak ve sonrasında diplomatik bir çözüm sağlanamazsa garantör ülkeler bize asker ve silah desteği sağlayabilecek. Ukrayna hava sahasının kapatılması dâhil güvenliğin sağlanması için her türlü adımın atılması mümkün olabilir” ifadelerini kullanmıştı. Yine Ukrayna heyetinden Mihail Podolyak da, “Bugünkü görüşmenin sonuçları liderler seviyesinde bir görüşme yapılması için yeterlidir” diyerek, Ukrayna’nın garantör olarak görmek istediği ülkeler arasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Rusya dışındaki daimi üyeleri (ABD, İngiltere, Fransa, Çin) ve Türkiye’nin yanı sıra Almanya, İsrail, İtalya, Polonya ve Kanada’nın da adının geçtiğini vurgulamıştı.[1]

 

 

 

 

 

 

MAKALENİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ..

BENZER İÇERİKLER

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz. KABUL ET Detaylı Bilgi