Anasayfa » TÜRKİYE; KALKINIYOR MU, SATILIYOR MU?

TÜRKİYE; KALKINIYOR MU, SATILIYOR MU?

Yazar: yonetici
0 Yorum 321 Görüntüleyen

TÜRKİYE; KALKINIYOR MU, SATILIYOR MU?

 

Gece yarısı TBMM’den geçirilen özelleştirme yasası Anayasaya açıkça aykırıydı!

AKP çok kritik bir yasayı Meclis’ten geçiriyordu. Özelleştirme ihaleleri konusunda yargının verdiği kararlar bundan böyle yok sayılıyor, son sözü Bakanlar Kuruluna bırakıyordu. Eski Danıştay Başkanı Nuri Alan bu kararın Anayasaya açıkça aykırı olduğunu söylüyordu.

AKP, “bazı üst kurul başkanlarının görev süreleri ile ilgili torba yasaya” son dakikada bir madde ekleyerek, özelleştirmede mahkeme kararlarını etkisiz hale getiriyordu. TBMM’de AKP oylarıyla kabul edilen yasa ile: “özelleştirme uygulamalarına yönelik açılan davalarda, ihaleyi kazanan yatırımcıya yapılan devrin ardından iptal kararı verilmesi sebebiyle oluşacak fiili imkânsızlık karşısında, geri dönülemeyecek bir yapının ortaya çıkması halinde, Bakanlar Kurulu yetkili kılınıyordu. Bu yasa ile geçmişte satışı yapılan ancak mahkeme kararı ile işlemi durdurulan özelleştirmelerde Bakanlar Kurulu kararıyla yargı kararlarının geçersiz hale getirilmesinin yolu açılıyordu.

Mümtaz Soysal: Yargı kararını uygulamamak suçtur

Prof. Dr. Mümtaz Soysal ise: “yargı kararlarını uygulamamanın cezai sorumluluğu olduğu” uyarısını yapıyordu. Kamu İşletmelerini Geliştirme Merkezi (KİGEM) Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Genel Başkan Prof. Dr. Mümtaz Soysal, hukuka aykırı özelleştirmeler hakkında yönetsel yargı tarafından verilen yürütmeyi durdurma ya da iptal kararlarını uygulamamak için hükümete yetki veren bir düzenlemenin TBMM’de kabul edildiğini hatırlatarak, “Yürütme erkini yargı erkinin üstüne çıkaran bu düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğu açıktır ve iptali kaçınılmazdır. Bir hukuk devletinde bir yargı kararının uygulanmaması için düzenleme yapmanın akıldan geçirilmesi bile olanaksızken, bunun bir yasa hükmü haline getirilmesi Türkiye’de yalnız hukukun değil, aklın ve asıl ahlâkla vicdanın da yok olduğunu göstermektedir” şeklinde konuşuyordu.

Oysa İsrail, önceleri ciddiye alınmayan toprak satışlarıyla kurulmuştu!

SP Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kamalak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e bir mektup göndererek, “yabancılara toprak satışını artıran kanunun tekrar görüşülmek üzere Meclis’e iade edilmesini ya da referanduma götürülmesini talep ediyordu. İslam coğrafyasına hançer gibi saplanan İsrail devletinin de ilk başta ciddiye alınmayan böylesi toprak satışlarıyla kurulduğunu anımsatan Kamalak, ekonomik krizle boğuşan Yunanistan’ın bile tarım arazisini satmadığına dikkat çekiyor ve “Düzenlemenin TBMM’ye iadesi, bu mümkün değilse referanduma götürülerek milletin onayına sunulması tarihi bir görevdir” diyordu.

Bilindiği gibi Tapu Kadastro Kanunu’nda yapılan değişiklikle yabancılara toprak satışının 2.5 hektardan 300 dönüme çıkarılıyor ve ülke güvenliği açısından çok tehlikeli bir adım atılıyordu. Hükümetin, yabancılara toprak satışını artıran kanunu sırf rantiyecilere borç ve faiz ödemek için çıkarttığını herkes biliyor, bu tarihi hatalar suni gündemlerle unutturulmaya çalışılıyordu.

 

..

 

MAKALENİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ…

BENZER İÇERİKLER

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz. KABUL ET Detaylı Bilgi