Bin Ali, Arabistan’a sığındı
Tunus’u terk eden Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali’nin Suudi Arabistan’da olduğu açıklanmıştı. Suudi Arabistan devlet haber ajansı, Bin Ali ’nin ailesiyle birlikte ülkeye geldiğini doğrulamıştı.
Kuruluşundan beri Tunus ‘un ikinci devlet başkanı olan Zeynelabidin Bin Ali’ye artık iktidar yolu tamamen kapanmıştı. Tunus ‘un resmi ajansı TAP tarafından yapılan açıklamada, Anayasa Konseyinin bugün aldığı kararla Bin Ali’nin iktidardan nihai olarak uzaklaştırılmasına karar verildiği ve devlet başkanlığı makamının boş olduğu vurgulanmıştı. Anayasa gereği devlet başkanlığı seçimlerini 60 gün içinde yapılması lazımdı. Tunus’un kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Habib Burgiba’nın, ’’radikal dincileri sindirdiği’’ için ödüllendirip içişleri bakanıyken başbakan olarak atadığı Zeynelabidin Bin Ali, halk baskısıyla ülkesinden kaçan ilk ve tek Arap devlet adamı olarak tarihin çöplüğünde yerini almıştı. İktidara geldiğinde Burgiba’nın Batı yanlısı ve İslam karşıtı politikasında önemli bir değişime gitmeyen, ekonomide köklü ve milli reformlara geçit vermeyen Bin Ali, siyasi muhaliflere sert tutumu ve basın haklarına yeterince saygı göstermediği için halkın nefretini kazanmıştı.
Tunus’taki devrim, Mısır başta olmak üzere diğer halkları cesaretlendirdi
Baskıcı rejimleri korku sardı
Bazı Arap ülkelerinde eylemciler, Tunus’ta Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali’nin ülkeyi terk etmesiyle sonuçlanan hükümet karşıtı protestoları memnuniyetle karşılanırken, bu başkaldırının, baskıcı rejimlere sahip olmakla suçlanan diğer ülkelerde benzer değişim umudunu doğurduğu tartışılmaktaydı. İnternette sosyal paylaşım siteleri Twitter ve Facebook’un yanı sıra blogları dolduran binlerce mesajda, Tunus halkı kutlanırken, çok sayıda kişi profil resimlerine Tunus bayrakları koymuşlardı. Mısır’da 30 yıldır iktidarda bulunan Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek liderliğindeki rejime karşı onlarca Mısırlı eylemci, Tunus’un Kahire Büyük Elçiliği önünde dans ederek,“Bin Ali, Mübarek’e, onun için de bir uçak beklediğini söyle’’ sloganları atmıştı. Mısırlı insan hakları eylemcisi Hüssam Bahgat, Tunus’ta hükümetin düştüğüne ilişkin haberlerden gözlerini alamadığını ve halkının da bir gün aynı şeyi yapabileceğini umduğunu açıklamıştı. Ve çok geçmeden Mısır halkı da ayaklanmış ve yüzlerce kurbanı göze almıştı.
..
MAKALENİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ…