Anasayfa O Hep Haklı Çıktı Çoğu Gitti Azı Kaldı TRAMPETCİ TRUMP KİMLERİN ADAMIYDI? VE SP’Lİ CİHANGİR İSLAMİ, ”CİHANGİR İSRAİLİ” ROLÜ MÜ OYNAMAKTAYDI?

TRAMPETCİ TRUMP KİMLERİN ADAMIYDI? VE SP’Lİ CİHANGİR İSLAMİ, ”CİHANGİR İSRAİLİ” ROLÜ MÜ OYNAMAKTAYDI?

Yazar: yonetici
0 Yorum 693 Görüntüleyen

TRAMPETCİ TRUMP KİMLERİN ADAMIYDI?

VE

SP’Lİ CİHANGİR İSLAMİ, “CİHANGİR İSRAİLİ”

ROLÜ MÜ OYNAMAKTAYDI?

      

Dünya Bankası Eski Baş Ekonomisti Van Wijnbergen’e göre; Türkiye en sonunda IMF’ye mahkûm olacaktı!

Dünya Bankası Eski Baş Ekonomisti ve Amsterdam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Sweder van Wijnbergen, Latin Amerika’nın 1980’lerdeki popülist yönetimlerine benzettiği Türkiye’nin, son çare olarak IMF’ye başvurmak zorunda kalacağını söylüyordu. BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre, Prof. Sweder van Wijnbergen, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın boykot kararının Türk ekonomisine katkı sağlayacağını düşünmüyordu.” ABD Başkanı Donald Trump ile yaşanan kavganın ekonomik kriz açısından önemli olmadığına işaret eden Hollandalı profesöre göre, asıl sorun Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan’ın yönetim anlayışından kaynaklanıyordu. “Türkiye, Erdoğan’ın politikalarından dolayı zaten çok zayıf durumda. En ufak bir dokunuş, büyük düşüşlere neden olabilir. Alınan önlemler tavadaki yangını söndürebilir ama liradaki düşüşü tersine çeviremez.” diyen Van Wijnbergen, Erdoğan’ın 2000’lerin başında yaşanan ekonomik durgunluk sonrası iyi işler yaptığını anımsatıyor, ama iktidarı tam olarak ele geçirdikten sonra Cumhurbaşkanı’nın “raydan çıktığını ve herkesi düşman olarak görmeye başladığını” iddia ediyordu. Bu gidişin yabancı yatırımcıya uygun bir iklim olmadığını savunan Wijnbergen Türkiye’nin bugünkü durumunu 1980’lerde Latin Amerika’daki popülist yönetimlere benzeterek “Dünya Bankası’ndaki deneyimlerimden biliyorum; tüm otokratik rejimler bir süreliğine çok iyi görünüyor, ama sonunda IMF’ye mecbur kalıyordu!” diye uyarıyordu.

Ekonomik Sıkıntı zaten bulunuyordu!

Hükümetin, uyarılara rağmen ısrarla devam ettirdiği yanlış ekonomi politikalarının üstüne ABD ile ilişkilerin bozulması eklenince Türkiye ekonomik buhrana giriyordu. Türkiye’de terör faaliyetlerinde bulunduğu iddiasıyla yargılanan Papaz Brunson’un küstahça serbest kalmasını isteyen ABD’den Türkiye’ye yaptırım uygulama tehditleri başlıyordu. ABD ile iplerin gerilmesinin ardından dolar hızlı bir yükseliş gösterince piyasalar derin yara alıyordu. Ekonomist Uğur Civelek, Prof. Dr. Osman Altuğ ve ekonomi yazarı İbrahim Kahveci, iktidara uyarılarda bulunuyordu.

Prof. Dr. Osman Altuğ, “Amerika’yla aramız bozulmadan önce de zaten ekonomimiz iyiye gitmiyordu. Ama şu an sanki ekonomimiz çok iyiydi de Amerika’yla ilişkilerin bozulmasıyla kötüleşti gibi bir hava oluşturuluyor. Sanki borcumuz yoktu, cari açıklar vermiyorduk gibi bir yaklaşım sergileniyor. Amerika ne yaptı? İhracata vergi koydu, F-35 uçaklarını vermiyor. Ya hu, F-35’ler bir günde verilecek bir şey değil ki. Ekonomimiz kötüydü, bunun üzerine Amerika’yla ilişkilerimizin bozulması geldi. Türkiye’nin dolar ihtiyacı var mı? Var. Çünkü dolarla almış, TL ile satmış. Şimdi ödeyemiyor” diyerek, gerçeklerin görülmesi gerektiğini söylüyordu. Amerikan elektronik ürünlerine ambargo gelmesiyle alakalı konuşan Altuğ, “Amerikan mallarına ambargo koyuldu. Oysa Amerikan malı elektroniklerde vergi artırılsa daha iyi olurdu. Ambargo koydun, peki petrolü ne yapacaksın? Petrol şirketlerinin çoğu Amerika’ya ait. Birine tokat atarken yumruk yemeyi göze alacaksın. Tribüne oynamaktan vazgeçip gereğini yapmak gerek.” ifadelerini kullanıyordu.

 

..

 

MAKALENİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ….

BENZER İÇERİKLER

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz. KABUL ET Detaylı Bilgi