Anasayfa » Suriye Konusunda: HAKK’ÇA DÜŞÜNEBİLMEK

Suriye konusunda: HAKK’ÇA TAVIRLAR VE DOĞRU YORUMLAR!

Yazar: yonetici
0 Yorum 532 Görüntüleyen

Mısır Kahire’de bulunduğumuz sırada, Ezher Hocalarından bazısı bize; “Hocam biz tabiatıyla Arapçayı sizden çok iyi biliyoruz; tefsir, hadis ve fıkıh ilmine sizden çok daha vakıf bulunuyoruz; ancak ayet ve hadisler ışığında çağımızdaki sorunların asıl nedenlerini saptamada ve bunlara ilmi, insani ve İslami çözüm yolları sunmada, öyle güzel yorumlar yapıyorsunuz ki, hayran kalıyoruz ve bunu anlamakta zorlanıyoruz!..” dediklerinde, onlara latife yollu şöyle yanıt vermiştik:

“Evet, sizler Arapçayı çok iyi biliyorsunuz, ama “Allah’ça”yı, yeterince kavrayamıyorsunuz! Yani Kur’an-ı Kerim ayetlerindeki ve Hz. Peygamberin hadislerindeki ilahi mana, maksat ve marziyatı (Allah’ın rızasına uygun olanları) anlamak için aklınızı ve vicdanınızı yeterince devreye sokmuyor; taklit ve tekrardan kurtulup bağımsız düşünemiyorsunuz.. Bizim “Allah’ça”yı kavramamız hususunda, tedris ve terbiyesinden geçtiğimiz Erbakan Hoca’nın projektör ve projelerinden mahrum olmanın eksikliğini yaşıyorsunuz.”

Çünkü, “Hakk, bizzat Allah’tır ve Haktan başkası (batıldır ve) sapıklıktır.” (Yunus: 32) Bu nedenle doğru ve uygun düşünmenin, insani ve adil bilgi üretmenin yegane çaresi ve garantisi, Kur’an’ı anlamak ve Resulüllah’ı tanımaktır; ve her asırda onların tercümanlığını yapan Erbakan gibi Zatlara tabi ve taraf olmaktır.

Hakk: Her hususta, aklen, ahlaken ve vicdanen uygun ve denk bulunan; açık ve net gerçek sayılan; kesin ve mutlak gelecek olan; adalet ve asalete münasip gerçek, doğru ve lüzumlu ölçek, anlamları taşıyan ve Kur’an’da 300 (üç yüz)den fazla tekrarlanan temel kavramlardan birisidir.

Erbakan Hocamızın tarifine göre ise; Her zaman ve zeminde ve her halde kesinlikle doğru ve uygun olan; geçerliliğini, gerekliliğini ve değerini her şart altında koruyan, asla değişikliğe uğramayan ve dejenere olmayan ve her zaman ihtiyaç duyulan “mutlak doğrulara” Hakk denir. Şartlara, ihtiyaçlara ve standartlara göre uygun olan, ama duruma göre değişme, gündemden düşme özelliği taşıyan tespit ve tercihlere ise “Doğru” denir.

Yani Hakk, mutlak “kesin, değişmez ve değerini yitirmez” doğrulardır; Doğru ise, mukayyet (şartlarla kayıtlı ve ihtiyaçlarla sınırlı) durumlarda uygun bulunan davranışlardır.

 

..

 

MAKALENİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ…

BENZER İÇERİKLER

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz. KABUL ET Detaylı Bilgi