Anasayfa Siyaset ve StratejiSİYASET VE STRATEJİ-MAKALELER Sn. Erdoğan’ın Amacı Milli Bir Anayasa Yapmak mıydı; YOKSA MİLLETİ AVUTUP OYALAMAK MIYDI?

Sn. Erdoğan’ın Amacı Milli Bir Anayasa Yapmak mıydı; YOKSA MİLLETİ AVUTUP OYALAMAK MIYDI?

Yazar: yonetici
0 Yorum 429 Görüntüleyen

Sn. Erdoğan’ın Amacı Milli Bir Anayasa Yapmak mıydı;

YOKSA MİLLETİ AVUTUP OYALAMAK MIYDI?

 

Türkiye’nin zamları ve hayat pahalılığını tartıştığı ve halkın bunaldığı bir dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘Yeni Anayasa’ çıkışı yaparak, gündemi bir anda değiştirmeyi başarmıştı. 1 Şubat 2021 tarihinde Erdoğan, yaptığı açıklamada muhalefeti önceki Anayasa çalışmalarını tıkamakla suçlamıştı. Ancak birazcık geriye gidildiğinde gerçeğin tamamen farklı olduğu ortaya çıkacaktı. Arşivlere bakıldığında 2011 ve 2016’da yapılan yeni Anayasa çalışmalarının her ikisinde de AKP tarafından ‘Anayasa Uzlaşma Masası’nın devrildiği anlaşılacaktı. Erdoğan’ın şimdi tekrar gündeme getirdiği ‘yeni Anayasa’nın ise Anayasa yapmaktan çok gündemi değiştirmeye yönelik olduğu sırıtmaktaydı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası, “yeni bir Anayasa tartışmasının başlaması gerektiğini” belirtirken, “Cumhur İttifakı’ndaki ortağımızla uzlaşırsak yeni Anayasa için harekete geçebiliriz” çıkışını yapmıştı. Erdoğan’ın durup dururken yaptığı ‘Yeni Anayasa’ açıklaması, daha önceki ‘Anayasa’ çalışmalarını hatırlatmıştı. Erdoğan önceki çalışmaların önünün CHP tarafından tıkandığı iddiasındaydı, ancak o dönem yaşananların çok farklı olduğu gerçeği saklanmaktaydı. Yeni Anayasa ile ilgili çalışmalar son on yılda iki kez daha ele alınmıştı, ama her seferinde masadan kalkan tarafın iktidar olduğu unutulmamıştı. İlki 2011 yılında yapılan ve 25 ay boyunca üzerinde çalışılan Yeni Anayasa çalışması, AKP’li üyelerin mazeretsiz olarak üç sefer toplantıya katılmaması nedeniyle Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun görevi sonlanmıştı. O dönem 19 Kasım, 25 Kasım ve 25 Aralık 2013’teki Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplantısına AKP’li üyeler mazeret bildirmeden katılmazken, Komisyon’un CHP, MHP ve BDP’li üyeleri ise hazır bulunmuşlardı.

O süreçte MHP’li Bal: “AKP masadan kaçmıştır!” diye çıkışmıştı!

AKP’li üyelerin katılmadığı 25 Aralık 2013’teki son toplantıdan bir gün sonra Komisyon’un MHP’li üyeleri Faruk Bal ve Oktay Öztürk basın toplantısı yapmışlardı. Faruk Bal, AKP’nin komisyonun 19 Kasım ve 25 Kasım tarihli iki toplantı ile dün (25 Aralık’ta) yapılan toplantısına mazeret bildirmeden katılmadığını hatırlatarak, “Bunun anlaşılması gereken adı, AKP masadan kaçmıştır, AKP Türkiye’yi, herkesin şikâyet ettiği 12 Eylül darbe Anayasası’na mahkûm bırakmıştır. AKP, komisyona sunduğu taslak ile dikta rejimini andıran Başkanlık Sistemini dayatmıştı. Başkanlık Sistemi ile yargıyı ve yasamayı vesayet altına almaya çalışmıştı!” diyerek AKP’ye tepki koymuşlardı. Öte yandan 4 Şubat 2016’da Yeni Anayasa için ilk toplantısını yapan Mutabakat Komisyonu’nun ömrü ise sadece 12 gün kadardı. Üç toplantı yapan ve yöntem tartışmaları nedeniyle kilitlenen komisyon, CHP’nin ‘parlamenter sistem kırmızı çizgimiz’ ısrarı üzerine TBMM Başkanı İsmail Kahraman tarafından kaldırılmıştı.

Gerçek ve Gerekli Bir Anayasa Hazırlığı mıydı, Yoksa Milleti Avutma Hesapları mıydı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı Anayasa hamlesiyle bir anda gündemi değiştirmiş durumdaydı. Erdoğan, “Türkiye’nin yeni bir anayasayı tartışmasının vakti gelmiştir” dedi. Erdoğan’ın açıklamasında kritik bir nokta vardı. Cumhurbaşkanı, “Cumhur ittifakı olarak bir anlayış birliğine varmamız halinde, önümüzdeki dönemde yeni anayasa için harekete geçebiliriz” diye konuşmuşlardı. Erdoğan’ın, yeni anayasa çıkışının yol haritasını ise Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün attığı bir tweetle duyurmuşlardı. Gül’ün, “Sayın Cumhurbaşkanımızın yeni anayasa vurgusu hepimiz için heyecan verici bir müjdedir” dedikten sonraki cümlesi de çok anlamlıydı. Adalet Bakanı, “Hukuk reformumuzun temel hedeflerinden biri olan yeni, sivil ve demokratik bir anayasayı hayata geçirmek; geleceğimize, çocuklarımıza bırakacağımız en önemli miras olacaktır” sözleri, inşaallah bir palavra olarak kalmazdı.

 

..

 

MAKALENİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ…

BENZER İÇERİKLER

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz. KABUL ET Detaylı Bilgi