Anasayfa Genel SAVAŞIN ALT YAPISI VE KÜRDİSTAN KAPISI

SAVAŞIN ALT YAPISI VE KÜRDİSTAN KAPISI

Yazar: yonetici
0 Yorum 380 Görüntüleyen

SAVAŞIN ALT YAPISI VE KÜRDİSTAN KAPISI

 

ABD’nin PKK/PYD mevzilerini vurduğu iddiaları Türkiye’nin gönlünü alma çabası mıydı?

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun, Rakka operasyonu kapsamında destek verdiği terör örgütü PKK/PYD mevzilerini vurduğu iddiaları kafa karıştırıcıydı. AA muhabirinin Rakka’daki yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, koalisyona ait savaş uçakları, Akrişi beldesine hava operasyonu yapmıştı. Bu sırada PKK/PYD mevzilerinin vurulduğu, bombardımanda yaklaşık 40 teröristin öldüğü, çok sayıda teröristin de yaralandığı açıklanmıştı. Belde çevresinde terör örgütleri DEAŞ ile PKK/PYD arasında çatışmalar yaşandığını belirten kaynaklar, koalisyonun DEAŞ hedeflerine yoğun saldırı düzenlediğini aktarmıştı.[1]

Acaba bu iddialar, ABD Dışişleri Bakanlığının: “Türkiye ile karşılıklı güveni kaybettik. Ama bozulan ilişkileri yeniden düzeltmek için çaba göstermekteyiz…” şeklindeki açıklamaları çerçevesinde Türkiye ile arayı düzeltme çabaları mıydı? Yoksa PYD mevzilerini, Türkiye’nin ABD uçaklarının beynini karıştırması sonucu yanlışlıkla mı vurmuşlardı?

“Türkiye bu uçurumdan tek parça kurtulmayacakmış!”

Eski Pentagon yetkilisi, American Enterprise Instute (AEI) yazarı Neo-Con yazar, Yahudi Michael Rubin Türkiye hakkında ilginç bir yazı yayınlamıştı. Yazısında Beyaz Saray’ın ve Pentagon’un düşünmesi gereken sorunun “Türkiye’yle nasıl iyi dost oluruz değil, Türkiye’nin çöküşünü nasıl yöneteceğiz olmalıdır.” diyen Rubin “Türkiye’nin bulunduğu yol; kaosa, çöküşe ve devletin yıkımına mı uzanıyor? Ne yazık ki, cevap ‘evet’ olabilir. Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan’ın sürüklediği uçurumdan Türkiye tek parça kurtulamayabilir” itirafında bulunmuşlardı. Rubin yazısında Türkiye’nin kaosa çok yakın olduğunu ileri sürerek “Hummalı bir aşamaya varmış kindarlık yüzünden ve hukuk yoluyla ya da seçimler aracılığıyla sorunlarını çözemeyen iktidar nedeniyle, Türkiye karmaşa içerisine sürüklenmeye bir kurşun uzaklığında olabilir” ifadelerini kullanmıştı.

Michael Rubin’e göre:

“Başkan Donald Trump, Mayıs ayında Türkiye’yi “Komünizme karşı Soğuk Savaş’ın temel direği” ve “Sovyet genişlemesine karşı bir kale” olarak nitelendirirken haklıydı. Daha önceki dönemlerde, kara istilalarının büyük bir stratejik endişe olduğu zamanlarda, Türkiye’nin konumu – Doğu Avrupa ve Ortadoğu arasında bulunan – İncirlik Hava Üssü’nü vazgeçilmez bir unsur haline taşımıştı. Ayrıca Türkiye’nin kendi güçlü ordusu ve Batı’nın liberal değerlerini savunmak için ideolojik bir istekliliği vardı, bu da ABD’yi demokrasi, insan hakları ve iyi yönetim konusundaki periyodik sorulara rağmen Türkiye’yi bir güvenlik ortağı olarak görmeye zorlamıştı. Fakat tüm o cephelerde geçen o günler geride kalmıştı. Cruise füzeleri ve uzun menzilli hava araçlarıyla ABD, bir zamanlar İncirlik yerine şimdi Romanya, Ürdün ya da Irak’taki Kürt bölgelerinden bile Suriye’ye rahatlıkla ulaşmaktaydı Türkiye’nin demokrasi konusundaki taahhüt ve tavrı Avrupa Birliği’ne üyelik olasılığı konusundaki soruları, ABD daha acil bir sorgu ile değiştirmiş durumdaydı. Türkiye’nin bulunduğu yol kaosa, çöküşe ve devletin yıkımına mı uzanmaktaydı?

 

..

 

MAKALENİN  TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ…

BENZER İÇERİKLER

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz. KABUL ET Detaylı Bilgi