“KISSA”LARIN AMACI
VE
ASHAB’ÜL – KARYE OLAYI
Kıssa: Arapça sad harfiyle; ibretli ve etkili hikâyeler… Öğüt veren özlü hadiseler ve tarihi rivayetler anlamını taşır. Kur’an-ı Kerim’de Yusuf Suresi 3. ayette şöyle buyrulmaktadır:
“Biz bu Kur’an’ı vahyetmekle Sana kıssaların (ibretli ve hikmetli tarihi olayların) en güzelini aktarıyoruz; oysa daha önce Sen bundan haberdar değildin.”
Mü’min Suresi 78. ayette ise şu ifadeler yer almaktadır:
“Muhakkak Biz Senden önce de elçiler gönderdik; onlardan kimini Sana aktarıp-anlattık ve kimini anlatmadık. Herhangi bir elçiye, Allah’ın izni olmaksızın bir ayeti (mucizeyi ve hüküm ölçülerini) getirmek olacak şey değildir. Allah’ın emri geldiği zaman ise, (kesinlikle) Hakk ile hüküm verilir ve işte o zaman, (Hakkı) iptal etmekte (istekli) olanlar (ve bâtılı seçip savunanlar) hüsrana uğrayıp (gideceklerdir).”
Nisa Suresi 164. ayette ise “Kıssa” kelimesi şöyle aktarılır:
“Ve kesinlikle Sana daha önceden (gerçek hayat) hikâyelerini (ve Tevhid mücadelelerini) anlattığımız elçilere de, hiç anlatmadığımız (daha nice) elçilere de (vahyettik). Allah, Musa ile de ona hitap edip konuşuverdi.”
ASHAB’ÜL-KARYE KISSASI
“Sen onlara resullerin (davetçi ve tebliğcilerin) geldiği şu kent halkını misal olarak anlat ki; Hani o vakit Biz onlara iki resul (mübelliğ ve mürşit) göndermiştik, (ama) onları yalanlamışlardı. Biz de (o davetçi elçileri) üçüncü biriyle destekleyip güçlendirdik. Bunun üzerine (gidip onlara-yöre halkına) dediler ki: ‘Şüphesiz biz, size gönderilmiş elçileriz. (Bizi dinleyiniz ve iman ediniz.)’” (Yasin: 13-14)
Yasin Suresi 13 ile 29. ayetlerinde anlatılan “Ashab’ül-Karye” (şehir-yöre halkı) ve onlara görevli gönderilen Elçi (HAKKA ve HAYRA ÇAĞIRICI)ların:
- Amaç ve icraatlarının MUTLAK,
- Ama gittikleri Mekânın-Diyarın ve görevli şahısların MUĞLAK (kapalı) bırakılmasının hikmetleri vardır:
1- Her asırda; farklı ülkelere, bölgelere, şehirlere ve yörelere tebliğ amaçlı gönderilen görevlilerin, aynı sıkıntı ve saldırılara muhatap kalabilecekleri ve nasıl tavır almaları icap ettiği…
2- Böylesi DİN davetçisi ve DAVA tebliğcisi için görevlendirmelerin, birbirlerini takip, takviye ve tasdik için en az iki kişi olarak gönderilmesi gerektiği…
3- Devletlerin siyasi, stratejik ve istihbari konulardaki özel görevlendirmelerde de en az iki kişi kuralının gözetilmesi…
..
MAKALENİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ…