Anasayfa » KIRGIZİSTAN TARİHİ VE TABİİ ÖZELLİKLERİ

KIRGIZİSTAN TARİHİ VE TABİİ ÖZELLİKLERİ

Yazar: yonetici
0 Yorum 340 Görüntüleyen

KIRGIZİSTAN TARİHİ VE TABİİ ÖZELLİKLERİ

 

Kırgızistan, Ata yurdumuz Orta Asya’da bulunan, stratejik öneme sahip önemli bir kardeş ülkedir. Kırgızistan, (Azerbaycan, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Özbekistan, Türkiye ve Türkmenistan ile birlikte) günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletlerinden biri olup Türk Konseyi ve TÜRKSOY’un üyesidir. Denize kıyısı olmayan ülkenin komşuları kuzeyde Kazakistan; batıda Özbekistan, güneybatıda Tacikistan ve güneydoğuda Çin Halk Cumhuriyeti’dir.

Sade ve samimi, oldukça misafirperver ve gayretli Kırgız halkı, Sovyetlerin dağılmasından sonraki bağımsızlık ve yeniden toparlanma sürecinde, maalesef kötü amaçlı bazı dini cemaatlerin ve kavmiyetçi kesimlerin istismarına uğradıklarından dışardan gelenlere karşı bir güvensizlik ve tedirginlik sezilmektedir. İşsizliğin artması ve genel sağlık sigortasının kalkması nedeniyle ekonomik sıkıntılar ve sosyal sarsıntılar baş göstermiştir. Hükümetler bu sorunları aşıcı bazı tedbirlere girişseler de henüz problemler bütünüyle giderilmiş değildir. Ülkede ciddi ekonomik dinamiklere, sosyal ve psikolojik takviyelere büyük ihtiyaç hissedilmektedir.

Coğrafi yapı:

Kırgızistan Orta Asya’da yer alan bir ülkedir. Komşuları kuzeyde Kazakistan, batıda Özbekistan, güneybatıda Tacikistan ve güneydoğuda Çin Halk Cumhuriyeti’dir. Tanrı Dağları ülkenin %65’ini kaplar ve ülke bu yüzden “Orta Asya’nın İsviçre’si” olarak bilinir. Kuzeybatı Tanrı Dağları üzerinde bulunan ve ülkenin en büyük gölü olan Issık Göl, Titikaka’dan sonra dünyanın en büyük dağ göllerinden biridir.

Demografik yapı:

2005 Dünya Almanağı verilerine göre Kırgızistan nüfusu 5.210.450’dir. Bu nüfusun %34,4’ü 0-15 yaş, %6,2’si ise 65 yaş ve üzeridir. Kırgızistan’da halkın %63,9’u şehirlerde geri kalanı ise kırsal kesimde yaşamını sürdürmektedir. Ülkede kilometrekare başına 29 insan düşmektedir. Kırgızistan’ın 2009 yılındaki nüfusu 5.482.000 olarak tahmin edilmiştir. Kırgızistan’da yerli halk olarak belli olan Kırgızlardır (%64,9). Diğer etnik gruplar içinde en büyük oranı Özbekler (13,8%) ve Ruslar (%12,5) oluşturmaktadır. Küçük gruplar ise Tatarlar (%1,9), Uygurlar (%1,1), Kazaklar (%0,7) ve Ukraynalılardır (%0,5).

Kırgızistan, “Kırgız ülkesi” anlamına gelir. Kırgız isminin kökeni hakkında ise birkaç teori ileri sürülmektedir. Bunlardan birincisi “-iz” eki (iki – iz=ikiz vb.) almış “kırk -iz”den gelir. Yani Kırk-ız, “Kırklar” anlamını içermektedir. Bir başka teoriye göre de “Kırgız” ismi, “kırk uz” yani “kırk boy” anlamına gelmektedir ve Kırgız bayrağındaki kırk kollu güneş de bu kırk boyu temsil etmektedir.

 

..

 

MAKALENİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ…

BENZER İÇERİKLER

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz. KABUL ET Detaylı Bilgi