Anasayfa » İSLAM’DA ÇEVRE BİLİNCİ

İSLAM’DA ÇEVRE BİLİNCİ

Yazar: yonetici
0 Yorum 295 Görüntüleyen

İSLAM’DA ÇEVRE BİLİNCİ

 

İslam dininde kurban ibadeti:

  • Allah yolunda, canın yongası olan malını severek harcamanın
  • Mağdur ve mahrum halkın hayrına feragat ve fedakârlığın
  • Allah’ın rızası, insanların hatırı ve duası uğruna parasına ve hayvanına kıymanın
  • Bütün bu ulvi ve uhrevi duygular ve davranışlarla Yüce Yaratana yakınlaşmanın
  • Ve hatta gerekirse, hayvanını kurban ettiği gibi; vatanı, bağımsızlığı ve mukaddesatı yolunda hayatını bile rahatlıkla gözden çıkaracağının, pek anlamlı ve çok amaçlı alameti sayılan bir ibadet olmaktadır.

Ancak genellikle bilgisizlik ve tedbirsizlik yüzünden, kurban kesimlerinde çevre temizliğine dikkat edilmediğinden, bir takım üzücü ve ürkütücü manzaralar yaşanmaktadır.

  • Kurbanlık hayvanlara zahmet verici ve izleyenleri sıkıntıya sevk edici psikolojik kirlilik
  • Akıtılan kanların, sakatatlarının rastgele ortalığa saçılması ve çirkin görüntülere yol açılması şeklindeki çevresel kirlilik, hem İslam ahlakına, hem de kurbanın amacına aykırı davranışlardır.

Aslında, insanlık tarihinde ilk disiplinli, prensipli ve sistemli çevrecilik anlayışının mimarı İslam’dır.

İnsan ve çevre bilinci:

İnsan, varlık âleminde Allah’ın en değerli yaratığıdır. Akıl ve iradesiyle diğer varlıklara hakim ve üstün kılınmıştır. Yeryüzünde Allah’ın halifesi makamındadır. Allah her şeyi onun emrine vermiştir. Kur’an-ı Kerim’de bu şöyle ifade edilmektedir:

“Gökleri ve yeri yaratan, yukarıdan indirdiği su ile size rızık olarak ürünler yetiştiren, emri gereğince de denizde yüzmek üzere gemileri, nehirleri, belli yörüngelerinde, ay ve güneşi, gece ile gündüzü sizin buyruğunuza veren Allah’tır. İstediğiniz her şeyi size vermiştir. Allah’ın nimetlerini sayacak olsanız sayamazsınız.” (İbrahim: 33-34)

Bizi kuşatıp kucaklayan çevre, Allah’ın bize en değerli emanetidir. Yaşadığımız dünya, insanlığın müşterek mirasıdır. Hiç kimse, başkalarını hesaba katmadan eşyada dilediği gibi tasarrufta bulunamaz. Tabiat; malları yağmalanan bir mağaza değildir. Orada geçmişlerin, şimdikilerin ve bizden sonra geleceklerin, ayrıca diğer bütün canlıların da hakkı vardır ve bu hak mutlaka gözetilmelidir.

Çevrenin tahribi

Atmosfer, kara ve denizleriyle, buralardaki çeşitli bitki ve hayvan türeleriyle bir bütünlük ve ahenk arz eden dünyamız, insanın sağlıklı şekilde yaşamasına fevkalâde müsait iken başta bencillik, cehalet, düşmanlık ve israf gibi sebeplerle bozulmuş ve ciddi şekilde sağlığı tehdit eder duruma gelmiştir. Çevrenin yaşanmaz hale gelişinin tek sorumlusu emperyalist ve sömürgeci insan tipidir. Allah’ın en değerli emaneti olan çevreye karşı insanın sorumsuz ve düşmanca tavrı, yeri-göğü fesada uğratmış, huzur, güven, lezzet ve bereketi ortadan kaldırmıştır. Kur’an-ı Kerim bu gerçeği şöyle haber veriyor:

 

..

 

MAKALENİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ…

BENZER İÇERİKLER

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz. KABUL ET Detaylı Bilgi