Anasayfa » DERSİM DERSLERİ VE İKİYÜZLÜLÜK TERESLERİ

DERSİM DERSLERİ VE İKİYÜZLÜLÜK TERESLERİ

Yazar: yonetici
0 Yorum 443 Görüntüleyen

Sadece, BM, NATO, AB ve IMF değil; Bin Ladin’in Radikal El Kaidesi de, Fetullah Gülen’in ılımlı İslam felsefesi de, Atatürk’ten sonra uydurulan Kemalizm despotizmi de, şimdi AKP eliyle inşa edilen Demokratikleşme süreci de, evet hepsi Siyonist Yahudi hakimiyetinin ve ABD emperyalizminin “taşeron kurumları ve kuklalarıydı.” Hangisi gerekli ve geçerliyse onu kullanırdı. İşleri bitince bu uyduruk sistemleri de, kiralık şahsiyetleri de, hiç acımadan harcardı.

“Taşeron Güvenlik” gerekliymiş!

Thomas L. Friedman, The New York Times’da yayınladığı analizde, Amerika Birleşik Devletleri’nin güvenlik ve savunma konularını yavaş yavaş taşeronlara devretmeye başladığına dikkat çekerek şöyle soruyordu: “Bir zamanlar Dışişleri Bakanlığı, Pentagon ve CIA’nın kendi başlarına yaptığı işleri, özel taşeronlara yaptırarak hangi noktaya vardığımızı tartışmanın zamanı gelmedi mi?..”

Friedman’a bu soruyu sorduran da Middlebury Üniversitesi Profesörü Allison Stanger’ın şu kitabı: “Sözleşmeyle Bağlı Bir Ulus: Amerikan Gücünün Taşeronlara Devredilmesi ve Dış Siyasetin Geleceği.”

Prof. Stanger kitabında ulusal güvenliği ilgilendiren diplomasi, kalkınma, savunma ve istihbarat gibi konuların büyük bir bölümünün özel taşeronlara devredildiğine vurgu yapıyor, kamuoyunun yapılanların çoğundan haberinin bile olmadığını söylüyor.

Kitabındaki şu satırlar oldukça ilginç: “Afganistan ve Irak, bizim taşeronlarla birlikte ilk savaşlarımız. Daha önceki müdahalelerden farkı, bu savaşın yürütülmesinin her bakımdan görülmemiş bir şekilde özel sektöre dayanması. Kongre Araştırma Dairesi’ne göre, 2009’da Irak’taki Savunma Bakanlığı’na bağlı işgücünün yüzde 48’i, Afganistan’dakinin de yüzde 57’si taşeronlara bağlı. Üstelik taşeronları kullanan tek devlet birimi Pentagon değil. Dışişleri Bakanlığı ve Amerikan Kalkınma Ajansı da geniş ölçüde onlardan yararlanıyor. Taşeronlar kilit öneme sahip personel ve yerlerin güvenliğini sağlıyor, birliklerimizi besliyor, giydiriyor, barındırıyor. Ordu ve polis birliklerini eğitiyor, hatta başka taşeronları denetliyor. Boşluğu dolduracak çokuluslu bir taşeron olmasa iki ülkedeki müdahalemizi sürdürmek için askerliği zorunlu hale getirmemiz gerek…”

“Ben eski kafalıyım. Amerika işlerini kamu yararını gözeten kendi personeli ile yapmalı” diyen Thomas L. Friedman’ın bu konuyla ilgili yorumu ise şöyle: “Uzmanlaşmış işlerde konunun en iyisi olan insanların tutulmasına karşı değilim. Fakat devletin en asli görevlerinden bazılarını taşeronlara devrettiği bir alışkanlığa kapıldık. Hükümetin sorumluluğundaki işlerin giderek taşeronlara, oradan da alt taşeronlara kalması kamu yararının göz ardı edilmesine, suiistimale ve yolsuzluğa neden olabilir. Bu arada Washington’da, yurtdışı operasyonlardan ekonomik çıkar sağlayan bir taşeron-sanayici sitesi kuruyoruz…”

MAKALENİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ…

 

BENZER İÇERİKLER

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz. KABUL ET Detaylı Bilgi