Deprem Bahanesiyle ABD’nin George Bush Uçak Gemisinin;
İSKENDERUN KÖRFEZİ’NE GELME ISRARI!?
ABD, Uçak Gemisiyle; Türkiye’ye Desteğe mi, Yoksa İşgale mi Hazırlanmaktaydı?
Kahramanmaraş’ta yaşanan ve 11 ilimizde büyük bir felakete neden olan deprem sonrası, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder bir açıklama yapmıştı. Günlük basın toplantısında konuşan Ryder, Türkiye’nin ihtiyaçlarına göre destek vereceklerini belirterek, 7 Şubat’ta İncirlik Hava Üssü’nde konuşlu ABD unsurlarının ilk yardım ekiplerini deprem bölgelerine taşımaya başladığını aktarmıştı. Bu arada ABD’den gelen uçak gemisi açıklaması sonrası yeni bir tartışma başlamıştı. Toplumun bir kesimi uçak gemisinin gelmesi gerektiğini, bazı kesimleri ise gelmemesi gerektiğini savunmaktaydı.
Abdullah Ağar’dan Uyarı
ABD uçak gemisinin Türkiye’ye gönderilmesine ilişkin açıklamalarda bulunan Güvenlik ve Terör Uzmanı Abdullah Ağar, bu hamlenin risklerini hatırlatmıştı. Ağar, Twitter’dan şu açıklamayı yapmıştı:
“Pentagon; ‘Ankara gerekli desteği istemesi durumunda USS George HW Bush görev gücümüze Türkiye’ye yaklaşma emri vereceğiz’ şeklinde açıklama yapmıştır. Her ne kadar insani maksatlı olsa (ya da gözükse) bile, ABD askeri gücü üzerinden sağlanacak bir deprem desteğinin pek çok riski ve handikabı bulunmaktadır. Depremin başından beri, Türk Askerinin deprem bölgelerine geç ulaştırıldığıyla ilgili tartışmalar sürerken, ‘Türk Askeri yetmedi mi ki, bir de ABD Askeri getirdiniz?’ tepkisine hizmet edecek girişimlerden sakınmalıdır. Türk halkının yabancı askerleri kendi egemenlik alanlarında görmeye gösterdiği duyarlılık da hesaba katılmalıdır.
Hele ki uçak gemili bir görev gücü pek çok kuşkuyu barındırmaktadır. Türkiye ile ABD arasında yaşanan büyük güvensizlik ortamı, geçmişte Türkiye’nin işgaline atıfta bulunan Millenium Challenge gibi tatbikatların ABD tarafından yapılmış olması, hatta senaryoda bir depremin dahi yer alması ve askeri müdahaleye ‘yönetim krizi süsü’ takılması… Irak’ın işgali öncesi ABD askeri varlığının; İskenderun’dan Hakkari’ye kadar (egemenliği etkileyecek kadar) inisiyatifi ele alacak şekilde artışı ve 1 Mart tezkere sürecine gidişte yaşananlar, ‘Depremde bile kendini gösteren siyasi kutuplaşmayı maniple edebilecek olması’ gibi tehlikeleri içeren senaryolar elbette sakıncalıdır.
Üstelik bu girişimin seçim sürecini etkileyebilecek olması, ‘Krizi Türkler yönetemedi, ABD müdahale etti’ gibi bir algıya yol açması… Bütün bu nedenlerle ABD’nin Türkiye’ye deprem yardımlarının askeri görüntü ve biçimden uzak olması büyük önem taşımaktadır. Zaten ABD, Türkiye’ye yardımlarını ABD Dışişleri Bakanlığı ve USAID üzerinden yapmaktadır. Öte yandan depremin (acının) bozuk olan ilişkilerde yapıcı bir rolünün bulunduğunu, ancak güvenin tesisi için önce YPG/PKK terör örgütüne ABD’nin verdiği desteğin kesilmesinin ve terör örgütünün yok edilmesine sağlayacağı katkının temel karine olduğunu unutmamak lazımdır. / DEPREM ZAYIF KARNIMIZ OLMASIN. Bedeli ağır olur! Saygı ile.”
Cem Gürdeniz: George Bush Uçak Gemisinin Depremle Mücadele Görevi Bulunmamaktadır!