Anasayfa » BAŞBAKANIN BOP LAİKLİĞİ VE AVCI KEKLİĞİ

BAŞBAKANIN BOP LAİKLİĞİ VE AVCI KEKLİĞİ

Yazar: yonetici
0 Yorum 239 Görüntüleyen

BAŞBAKANIN BOP LAİKLİĞİ VE AVCI KEKLİĞİ

 

Bize göre; Din hizmetleriyle devlet işlerinin karıştırılması yanlıştır. Dinle devletin çatıştırılması daha da yanlıştır. Doğru olan dinle devletin barışması ve her birinin kendi sahasında topluma hizmet sunmasıdır. Dinsizliğe kılıf olarak geçirilen veya devletin dini kontrol edip kullanmasını hedefleyen laiklik dayatması tam bir sahtekârlıktır ve baskı aracıdır. Ama ilmi ve insani temellere dayalı, genel hak ve hürriyetlere duyarlı, her din mensubuna aynı mesafede saygılı ve yardımcı, dinin istismarına da, inkârına da karşı bir Laiklik anlayışı elbette yararlıdır ve lazımdır.

Rahmetli Erbakan Hoca’nın dile getirdiği laiklik tanımlaması, sorunun temeline inmekte ve çözümü bildirmektedir:

‘Laiklik kelimesinin bizde maalesef ilmi bir tarifi yapılmış değildir. Bundan dolayı da laiklik adına sadece laiklik katledilmektedir. Türkiye’de laiklik kelimesi ecnebi Laicus kelimesinden gelmektedir. Laicus sözünün manası: Mesela Sokrat talebelerine: “bize göre bir ülkede toplumun yapısının temelini ahlak nizamı teşkil eder. Ama Laicus’tan bazı mekteplere göre ise, hukuk nizamı teşkil eder” demektedir.

Bizim kendi tarihimizde ve milli bünyemizde de bu tabirin mütekabilleri (eş anlamlı kelimeleri) vardır. Mesela içtihat ehli bir Hanefi imamı şunu söylemektedir: “bizim mezhebimizde bir insan abdest aldıktan sonra vücudunun bir yerinden kan akarsa abdesti bozulur” kanaati hâkimdir. Ama diğer bazı mezheplerde kan akarsa “bozulmaz” hükmü verilmiştir.” İşte buradaki “diğer mezhepler” sözü, “laik” kelimesinin lügatteki kökünden gelen bir kelimedir.

Bu kelimede iki özellik sezilmektedir. Bir tanesi “bizden başkaları da var” demek, onların da mevcudiyetini kabul etmektir. İkincisi; “bizden başkaları var ya, onlar asla düşman görülmeyecektir.” Onun için laiklik; bizden başkaları da vardır ve fakat onlar da aynı derecede itibara layık ve müstahaktır” demektir. Kelimenin lügat ve iştikak (aynı kökten gelen kelimelerin birbiriyle benzerlik ilişkileri) böyledir.’

‘Şimdi Anayasa önemle ve özellikle “resmi dilin Türkçe olacağını” belirtmektedir ve Anayasa’da çelişki olmaması gerekir. Şunların haline bakın ki, daha ilk üç satırda işi çorbaya çevirmişlerdir. Hem “Anayasa Türkçe olacak” kaydı getirilmekte, hem de bu kadar önemli bir mefhum (kavram) halkın anlayamayacağı yabancı bir dille ifade edilmektedir.’[1] 

Özetle bizim geleneğimizde “dayatma ve zorlama” yasak edilmiş, başkalarına hakaret sayılmamak ve genel ahlakı bozmamak kaydıyla diğer inanç ve yaşam tarzlarına özgürlük ve özgüven esası getirilmiştir. Eğer Laiklikten kastedilen farklı din ve kökenden, herkesin barış ve bereket içinde özgürce yaşamasının sağlanması ise; Erbakan Hoca’nın ifadesi ile “bunun bekçisi biziz”dir. O nedenle laikliğin tanımlanması bir mecburiyettir.

 

..

 

MAKALENİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ…

BENZER İÇERİKLER

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz. KABUL ET Detaylı Bilgi