AKP’NİN YANLIŞ EKONOMİ POLİTİKASI
VE
KORONA SALGINI SONRASI ÜRKÜTÜYORDU
18 yıldır işbaşında bulunan AKP ve Erdoğan iktidarı; sanayileşme hamlesini tamamlamak, yerli ve milli projelerle üretime dayalı kalkınma programları uygulamak yerine; bütün fabrikalarımızı kapatmak, stratejik kurumlarımızı satıp savmak ve faizli dış borçlanma ve yabancı sermayeye alan açmak yoluyla geçici bir rahatlama sağlamış görünse de, geleceğimizi ve güvenliğimizi karartan bir ekonomi politikasıyla sonunda duvara toslamış ve tıkanmıştı. 2020 Korona salgını ise bu çaresizlik ve tükenmişliği açıkça ortaya çıkarmıştı. Öyle ki, Sn. Erdoğan halktan bağış toplama kampanyalarına mecbur kalmıştı.
Dünya Bankası’ndan AKP Türkiye’si için: “Büyüme yüzde 0,5’e düşecek, bütçe açığı patlayacak” uyarısı!
Dünya Bankası raporunda, Covid-19 salgını sonrasında Türkiye’nin 2020 yılı büyümesi yüzde 3’ten yüzde 0,5’e alçaltılırken, bütçe açığının da GSYH’ye oranında yüzde 4,5’e yükseleceği tahmininde bulunmuşlardı! Dünya Bankası, Avrupa ve Orta Asya bölgesi için hazırlanan ilkbahar 2020 Ekonomik Güncelleme Raporu’nun sonuçlarını açıklamıştı. Rapora göre, Dünya Bankası, yeni tip Korona virüs (Covid-19) salgını sonrasında Türkiye ekonomisi için 2020 yılı büyüme ve enflasyon öngörülerini değiştirmiş durumdaydı. Salgın öncesinde Türk ekonomisinin 2020 yılında yüzde 3 civarında büyüyeceğini tahmin eden Dünya Bankası, beklentisini aşağı yönlü revize ederek yüzde 0,5’e indirdiğini vurgulamıştı. Dünya Bankası’nın raporuna göre, Türkiye’de bütçe açığında da büyük bir artış yaşanacaktı. Bankanın tahminine göre bütçe açığının GSYH’ye oranı bu yıl yüzde 4,5’e çıkacaktı.
Hazineden rekor açık ürkütücü boyutlardaydı!
Bugüne kadarki en büyük açığını Aralık 2019’da 36,8 milyar lira ile veren Hazine nakit dengesi, Mart’ta tarihinin “en büyük açığı” rekoruna ulaşmıştı. Hazine nakit açığı Mart’ta 40,4 milyar liraya fırlamış, Mart’ta faiz ödemeleri ise 11,9 milyar lira olarak saptanmıştı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, mart ayına ilişkin nakit gerçekleşmelerine göre; Korona virüs salgını etkisinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ağır bir şekilde hissedildiği Mart’ta, Hazine nakit dengesi 40 milyar 445 milyon lira açık vermiş durumdaydı. Şubat’ta açık 8 milyar 974 milyon lira kadardı. Hazine’nin nakit dengesi en yüksek açığı Aralık 2019’da 36 milyar 794 milyon liraydı. Böylelikle Hazine, 40,4 milyar lira ile tarihinin en büyük açığını vermiş olmaktaydı.
..
MAKALENİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ…