Anasayfa » AFGAN GÖÇÜNÜN PERDE ARKASI ”TURİSTİK SERBEST BÖLGE” FACİASI VE DİYANET’İN LAÇKALAŞTIRILMASI

AFGAN GÖÇÜNÜN PERDE ARKASI ”TURİSTİK SERBEST BÖLGE” FACİASI VE DİYANET’İN LAÇKALAŞTIRILMASI

Yazar: yonetici
0 Yorum 388 Görüntüleyen

AFGAN GÖÇÜNÜN PERDE ARKASI

”TURİSTİK SERBEST BÖLGE” FACİASI

VE

DİYANET’İN LAÇKALAŞTIRILMASI

          

BM’den Afganistan’la ilgili “400 bin kişi yerinden edildi” itirafı

Birleşmiş Milletler (BM), Taliban’ın ilerleyişini sürdürdüğü dönemde; Afganistan’da, çatışmalar nedeniyle yaklaşık 400 bin kişinin yerinden edildiğini açıklamıştı. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde, Afganistan’da çatışmalar yüzünden yerinden edilmelerin sayısında (2021 Mayıs ayında) büyük artış olduğunu hatırlatmıştı. ABD’nin Afganistan’daki askeri güçlerini çekme kararının ardından saldırıları zirve noktaya ulaşan Taliban, ülkenin Orta Asya ile bağlantısını sağlayan kuzey vilayetlerinin merkezlerini de ele geçirmeye başlamıştı. Öyle anlaşılıyordu ki, ABD ile Taliban arasında bir danışıklı dövüş vardı.

ABD ile Taliban arasında imzalanan Doha Anlaşması’na göre, NATO güçlerinin son çekilme tarihi olan 11 Eylül 2021’den önce vilayet merkezlerine saldırmayacağını ilan eden Taliban, ABD hava saldırılarını gerekçe göstererek vilayet merkezlerine saldırmaktaydı. Taliban; bir kısmı ülkenin güneybatısında, bazısı batısında, diğerleri kuzey ve kuzeydoğuda olmak üzere pek çok vilayet merkezini Afgan hükümet güçlerinden geri almıştı. Taliban’ın kontrolüne giren yerlerdeki ilk icraatlarından biri, cezaevlerinde bulunan tüm mahkûmları serbest bırakmaktı.

Afgan hükümeti hazırlıksız yakalanmıştı!

Afganistan’da Taliban’ın hızla ilerleyişini değerlendiren Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM) Uzmanı Ahmad Khan Dawlatyar, Afgan hükümetinin ülkede yaşanan gelişmeler karşısında hazırlıksız yakalandığını” vurgulamıştı. Afgan uzman, “ABD’nin Taliban’la anlaşarak ona meşruiyet kazandırması ve barış sağlanmadan operasyonları durdurup çekilmeye başlaması, Taliban’ı sahada ve masada güçlendiren önemli bir faktör” değerlendirmesini paylaşmıştı. Dawlatyar’ın, “ABD, Taliban’la yaptığı Doha Antlaşması’yla bir taraftan Taliban’a uluslararası meşruiyet sağlamış ve ‘Artık Taliban bir terör örgütü değil, ABD’nin muhatabı ve Afganistan’ın geleceğinin belirlenmesinde önemli aktördür’ mesajı verdi” yorumları çarpıcıydı.

“Diğer taraftan ise ABD, Taliban’a karşı hava operasyonlarını askıya aldı. ABD, barış sağlanmadan Afganistan’dan çekileceğini açıklayınca, Taliban bunu bir fırsat olarak değerlendirdi ve kendisini 20 yıllık savaşın kazanan tarafı olarak açıkladı. Bu fırsattan azami şekilde yararlanmak için Taliban, güçlerini birleştirip beklenmeyen bir şekilde ilerlemeye başladı. Afganistan hükümeti, hazırlıksız yakalandığı ve güçlü hava kuvvetlerine sahip olmadığı için Taliban saldırılarına karşı duramadı” sözleriyle Dawlatyar, “Afgan hükümetinin gelişmeler karşısındaki yetersizliğini” açığa vurmaktaydı.

Zaten bundan bir müddet sonra ABD, AB ve ÇİN destekli Taliban; Afganistan’ın Başkenti Kabil’i de alarak ülkenin tek hâkimi konumuna taşınmış, eski Cumhurbaşkanı ise Tacikistan’a kaçmış ve çok güvendiği ABD kendisini yalnız bırakmıştı!

 

           …

 

 

 

 

 

 MAKALENİNİ TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ.. 

BENZER İÇERİKLER

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz. KABUL ET Detaylı Bilgi