Anasayfa Genel AÇ VE BİİLAÇ BIRAKILAN AFRİKA DRAMI

AÇ VE BİİLAÇ BIRAKILAN AFRİKA DRAMI

Yazar: yonetici
0 Yorum 334 Görüntüleyen

AÇ VE BİİLAÇ BIRAKILAN AFRİKA DRAMI

 

  Bir iş seyahati için gittiğim Angola’da gördüklerim insanı hayrete düşürüyordu!

Yakın zamanda bir iş seyahati ve araştırma ziyareti için gittiğim Batı Afrika ülkesi Angola’nın başkenti Luanda’da şahit olduklarım ve diplomasi kanalı ile aldığım bilgiler hayret uyandırıcıydı. Öncelikle Siyonizm’in basın-yayın aracılığı ile kafamızda oluşturduğu “Afrika algısının” sebebini anlamak için Angola hakkında biraz bilgi vermem yerinde olacaktı. Güneybatı Afrika ülkesi Angola, kıtanın en ucunda yer alan Güney Afrika Cumhuriyeti’nin biraz üst tarafında, Güney Amerika kıtasındaki Brezilya’nın tam karşısında, Atlas Okyanusu’na kıyısı bulunan bir Afrika ülkesiydi. Yüzölçümü Türkiye’nin 1.5 katı kadar büyük (1.2 milyon km²), nüfusu ise Türkiye’nin dörtte biri (19 milyon) kadardı. Yaklaşık 500 yıl Portekiz sömürgesi altında kalmıştı, bu sebeple ülkenin resmi dili Portekizceydi. 1975’ten bu yana bağımsız olan ülkenin yönetim biçimi Cumhuriyetti. Soğuk Savaş’ın üçüncü dünya ülkelerindeki en büyük yansıması olarak görülen Angola İç Savaşı; Nisan 1974’te Portekiz himayesinden çıkmasından sonra oluşturulmuş bir ihtilaftır ve Afrika’nın en uzun süren anlaşmazlığıdır. 2002 yılında resmen biten ve 27 yıl süren savaş, sona erene kadar resmi 500,000 gayri resmi (1.500.000) insanın ölümüne ve binlerce insanın da göçüne sebep olmuşlardır. 39 yıldır aynı devlet başkanı ülkenin başında bulunmaktadır.

   Diğer taraftan Angola, Afrika’nın en büyük üçüncü ekonomisidir. Aynı zamanda Afrika kıtasının en fazla ham petrol üreten ikinci ülkesidir ve sayılı elmas rezervlerinin önde gelen bölgesidir. Petrol gelirlerinden dolayı 40 milyar dolar cari fazlası bulunmakta olup tüketim malzemelerinin yüzde 68’i ithal edilmektedir. Önemli ihracat ve yatırım potansiyellerini barındıran körpe bir Pazar gibidir ve bu pazarın hakimiyeti bugün için ağırlıklı olarak Portekiz, Çin, ABD ve Brezilya’nın elindedir. Ülkenin GSMH’sı 100 milyar doları geçmektedir.

   Gelelim insanı şaşırtan ve Siyonizm’in insanlığı nasıl sömürdüğünü ispat niteliği taşıyan bilgilere;

   Uluslararası ekonomi kuruluşlarının verilerine göre, Başkent Luanda son beş yıldır dünyanın en pahalı şehri konumundadır. Angola’da hayat çok pahalıdır. Mesela peynirin kilosu 60 dolar, Araba yıkama 80 dolar, saç kesimi 150 dolar, takım elbiseler ise 500-1000 dolardan başlamaktadır. 2+1 sıradan bir dairenin aylık kirası 5-10 bin dolar arasındadır. Otel sayısı az ve kişi başı gecelik otel ücreti ortalama 400 dolardır. Tropikal iklim olmasına rağmen 1 adet muz sokakta 1 dolara satılmaktadır. Üretime gelince; verimli topraklara sahip olmasına rağmen üretim namına ufak çaplı balıkçılık haricinde maalesef hiçbir şey bulunmamaktadır. İç savaş sırasında Fransa, Amerika, Sovyetler Birliği, Çin farklı gruplara silah desteği vererek kaosa sürüklediğinde tarım arazilerinin çoğuna mayın döşendiğinden ve bunlar temizlenmediğinden en verimli araziler bomboş yatmaktadır. Hatta kuvvetli yağmur zamanlarında bu mayınlar merkeze kadar taşınmakta ve maalesef hala can kayıplarına sebep olmaktadır. Yollar ve altyapılar yetersiz olduğundan yürüyerek 15 dakikada gidilecek yol trafikte 1,5 saate çıktığından nadir de olsa bu trafikte patlayan mayın daha fazla zayiatlara yol açmaktadır.

 

..

 

MAKALENİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ…

BENZER İÇERİKLER

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz. KABUL ET Detaylı Bilgi