YAKLAŞAN 3. DÜNYA SAVAŞI
VE
İSRAİL’İN TUTUKLANMA TELAŞI
Rusya’nın, Ukrayna’ya Kıtalararası Balistik Füze Saldırısı
Ukrayna’nın ilk kez Rusya içindeki askeri hedeflere İngiliz Storm Shadow füzeleri fırlatmasının ardından Moskova yönetiminin ne yanıt vereceği tartışılmıştı. Ukrayna Hava Kuvvetleri 21 Kasım 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, Rusya’nın kıtalararası balistik füze saldırısı düzenlediğini açıklamıştı. Savaşın başından bu yana ilk defa Rusya bu kadar güçlü ve uzun menzilli füzeler kullanmaya başlamıştı. Putin, 15-20 dakika içerisinde İngiltere’nin ve tüm Avrupa ülkelerinin başkentlerini “Oreshnik – Oreşnik” füzeleriyle vurma tehdidinde bulunmuşlardı.
İngiltere, Rusya’ya karşı savaşan Ukrayna’nın “Storm Shadow” uzun menzilli seyir füzelerini kullanmasını onaylamıştı. Bu konu, ABD Başkanı Joe Biden’ın; Ukrayna’nın Rus hedeflerine ATACMS füzeleri ateşlemesine onay vermesinin ardından Kasım 2024’te Brezilya’da düzenlenen G20 liderler zirvesinde gündeme taşınmıştı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski uzun süredir Batılı ülkelere Rusya’daki hedefleri vurmak için uzun menzilli füzelerin kullanılması dahil olmak üzere, askeri desteği artırma çağrıları yapmıştı. Ukrayna bu gelişmelerin ardından ilk kez Rusya içindeki askeri hedeflere İngiliz Storm Shadow füzeleri fırlatmıştı. Füze saldırısı, Ukrayna’nın Rusya’ya Amerikan yapımı ATACMS füze saldırısının ardından yapılmıştı.
Ukrayna’nın düzenlediği saldırıya çok sert bir yanıt, karşılık vereceği beklenen Putin hamle yapmıştı. Ukrayna Hava Kuvvetleri, Rusya’nın kıtalararası balistik füze saldırısı düzenlediğini açıklamıştı. Savaşın başından bu yana Rusya’nın ilk defa bu kadar güçlü ve uzun menzilli füzeler kullandığı konuşulmaktaydı. Ukrayna Hava Kuvvetleri, Dnepr şehrinin çeşitli tiplerde füzelerle saldırıya uğradığını doğrulamıştı. Kiev kaynakları; bunlar arasında kıtalararası balistik füze, Kinzhal aerobalistik füzesi ve 7 Kh-101 seyir füzesi olduğunu açıklamıştı. Ardından Oreşnik füzelerinin kullanılacağı tehditleri sıralanmıştı.
Putin’den ürküten açıklama: “Çatışmalar Küresel Nitelik Kazandı!”
Rusya televizyonları yayınlarını keserek ve hiçbir duyuruda bulunmadan Putin’in açıklamasını yayınlamışlardı. Açıklama, televizyon yayınından bir süre sonra Kremlin internet sitesinde de yer almıştı.
“Ukrayna’da Batı tarafından provoke edilen çatışmayı tırmandırma siyasetine devam eden ABD ve onun NATO’daki müttefikleri daha önce, Rusya Federasyonu topraklarına karşı uzun menzilli yüksek hassasiyetli silah sistemlerini kullanma izni vermediklerini açıklamışlardı. Uzmanlar şunu iyi biliyorlar ve Rusya tarafı da devamlı surette vurguladı: Bu silahları üreten ülkelerin askeri uzmanlarının doğrudan dahli olmaksızın benzer silahların kullanılması imkânsızdır.
19 Kasım 2024 günü ABD yapımı altı taktik ATACMS füzesiyle ve 21 Kasım günü Büyük Britanya yapımı Storm Shadow ve ABD yapımı HIMARS sistemleriyle Rusya Federasyonu topraklarında, Bryansk ve Kursk oblastlarındaki askeri tesislere kombine bir füze saldırısı yapıldı. Bu andan itibaren, daha önce devamlı surette vurguladığımız gibi, Ukrayna’da Batı tarafından provoke edilen bölgesel çatışma küresel bir niteliğin unsurlarını kazandı. Hava savunma sistemlerimiz bu saldırıları püskürttü. Neticede, düşmanın belli ki önüne koymuş olduğu hedeflere ulaşılamadı. Rusya silahlı kuvvetleri Amerikan ve Britanya uzun menzilli silahlarının kullanılmasına cevap olarak 21 Kasım’da Ukrayna’nın savunma sanayisi tesislerinden birini kombine bir saldırıyla vurmuştur. Askeri şartlarda, Rusya’nın orta menzilli yeni füze sistemlerinden biri, mevcut durumda nükleer olmayan hipersonik konfigürasyonda bir füze de denenmiş durumdadır. Füze uzmanlarımız bunun adını Oreşnik koydular. Deneme başarıyla tamamlandı, fırlatma hedefine ulaşıldı. Ukrayna topraklarında Dnepropetrovsk şehrindeki büyük ve daha Sovyetler Birliği zamanından beri bilinen sanayi komplekslerinden, bugün de füze ve diğer silahların üretimini yapan bir tesis vuruldu.”
NATO Genel Sekreteri Rusya’yı Destekleyen Ülkeleri Tehdit Etti: “Hepsi Birlikte Çalışıyorlar, Onlara Daha Sert Olacağız!”
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan savaşın 1000. günü vesilesiyle yaptığı mülakatta dikkat çekici ifadeler kullanmıştı.
Rutte; “Korkunç gerçek şu ki, dört ülke birlikte çalışıyor. Çin, yaptırımları atlatarak, çift kullanımlı mallar göndererek Rusya’ya yardım ediyor. Kuzey Kore, Rusya’ya asker ve büyük miktarda silah tedarik ediyor ve Rusya bunun bedelini füze teknolojisiyle ödüyor. Ve sonra İran. Rusya, İran’ın yaptığı yardımlar için para ödüyor ve bu para da İran’ın Ortadoğu’daki vekillerine gidiyor. İran’ın Ortadoğu’da yaptıklarını yapmasını kolaylaştırıyor. Burada küresel bir etki de var. Burada olanlar artık Japonya, Güney Kore ve ABD için bir tehdit oluşturuyor. Rusya, Kuzey Kore, İran, Çin hepsi birlikte çalışıyor, buna göre bir strateji geliştirmek zorunda olduğumuzun farkında olmalıyız” diye uyarmıştı.
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, 12 Kasım’da Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Paris’teki Elysee Sarayı’nda buluşmuşlardı. Mark Rutte, Rusya’nın Çin, Kuzey Kore ve İran’la artan ekonomik ve askeri iş birliğinin Avrupa, Hint-Pasifik ve Kuzey Amerika’yı tehdit ettiğini hatırlatıp Macron’u bu ülkelere uygulanacak ambargoya destek olmaya çağırmıştı.
Evet, Ukrayna; ya Avrupa’nın veya Rusya’nın elinde patlayacak ve her iki tarafa da çok pahalıya mal olacaktı. Şayet bu savaştan Ukrayna kârlı çıkarsa, Batı (ABD ve Avrupa) kazanacak ve Rusya (Avrasya) NATO’nun tehdidi altına girmiş olacaktı. Yoksa Rusya savaşı kazanır, Ukrayna’yı tavize mecbur bırakırsa, bu sefer Avrupa Rusya’nın saldırısına açık hale gelmiş olacaktı!..
Acaba 3. Dünya Savaşı Çıkar mıydı?
Rusya-Ukrayna savaşı giderek yeni bir Avrupa savaşına dönüşmeye başlamıştı. Batı, elindeki bütün imkânlarla Ukrayna’ya destek veriyorlardı. Bu destek şu ana kadar her türlü silah, tank, uçak, kısa ve uzun menzilli füze, hava savunma sistemi ve İHA, SİHA gibi yeni nesil silahları kapsamaktaydı.
Rusya’nın, Kuzey Kore ile anlaşması ve 10 bin K. Kore askerinin Ukrayna’daki Rus birlikleri yanında savaşa girmesinden sonra ABD, Ukrayna’ya ATACMS uzun menzilli füze ile HIMARS ve M270 gibi seyyar roket sistemlerinin kullanılmasına izin çıkarmıştı. ATACMS’ların maksimum menzili 300 km ve sesin 3 katı hızla uçuyor. İki tip cephane taşıyabiliyorlardı. Ukrayna’nın elinde Fransa ve İngiltere’nin ortaklaşa geliştirdiği bir seyir füzesi olan Storm Shadow füzesi de vardı. Ukrayna 19 Kasım’da Biden’ın izni vermesinin hemen ertesinde Rusya’ya önce ATACMS füzeleriyle, ardından da İngiltere’nin Storm Shadow füzeleriyle saldırmıştı.
Rusya bu füzelerin çoğunu havada imha ettiğini, sadece atılan füzelerden birinin askeri üsse düştüğünü açıklamıştı. Rusya ayrıca bu füzelerin Rusya topraklarına karşı kullanılmasının füzeleri veren ülkelerin de savaşa dahil olduğu anlamına geleceğini ve kendilerinin de nükleer silah kullanabileceği tehdidini savurmuşlar ve bu açıklamanın ardından Rusya ilk kez Ukrayna’ya Kıtalararası Balistik Füze fırlatmıştı.
Bu gelişmenin uzun süredir devam eden savaşın tırmanmasına ve daha fazla ülkeye yayılmasına yol açacağı konuşulmaktaydı. Batı bu savaşta Ukrayna’ya her türlü silah ve para yardımı yapmakta ama bugüne kadar asker göndermeye karşı çıkmaktaydı. Rusya’nın K. Kore askerlerini sahaya sürmesi bu dengeyi bozacaktı. Batı şimdi, Ukrayna’ya füze kullanım izni çıkardı. Ukrayna da bu füzeleri Rusya’ya karşı kullandı. Batı (ABD ve AB), Ukrayna’ya asker de gönderirse artık 3. Dünya Savaşı fiilen başlamış olacaktı.
Kuzey Kore Kralı Kim Jong-un’un “3. Dünya savaşı çıkabilir!” uyarısı
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ABD’nin İsrail ve Ukrayna’ya askeri yardımlarını eleştirerek, bu durumun dünya genelinde savaşları körüklediğini ve 3. Dünya Savaşı’nın çıkabileceği endişelerine yol açtığını vurgulamıştı. Kim Jong-Un, Kore Halk Ordusu Tabur Komutanları ve Siyasi Eğitmenleri Konferansı’nda yaptığı konuşmada, ABD’nin İsrail ve Ukrayna’ya sunduğu askeri yardımların dünya barışını tehdit ettiğini savundu. Kim, “ABD’li savaş tüccarları, savaşları körükleyerek 3. Dünya Savaşı’nın çıkmasına neden olabilir” açıklamasında bulundu. Ayrıca, ABD’nin ve Güney Kore’nin askeri iş birliğini, Kore Yarımadası’ndaki gerilimi daha da artıran bir faktör olarak nitelendirdi.
Kim Jong; ABD’nin Güney Kore ve Japonya ile askeri ittifaklarını güçlendirerek, NATO’nun Asya versiyonunu kurmaya çalıştığını söylemiş, “ABD’nin bu adımları, Asya-Pasifik bölgesinde de istikrarı tehdit ediyor” diyerek bu adımların Kuzey Kore’yi hedef almasının, uluslararası güvenliği tehdit ettiğini açıklamıştı. Kim Jong, “Savunma amaçlı nükleer kapasitemizi hiçbir sınırlama olmadan daha da güçlendireceğiz” diyerek, mevcut güvenlik ortamının savaş hazırlıklarını tamamlamayı gerektirdiğini hatırlatmıştı.
Sızdırılan Gizli Belgelere Göre Büyük Savaş Hazırlığı!
Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın tansiyonu yükselerek devam ederken Almanya’nın da 20 Kasım 2024’te açıklanan gizli belgelere göre olası bir savaş senaryosuna hazırlandığı anlaşılmıştı. “Operasyon Deutschland” olarak adlandırılan plan; 1.000 sayfalık belgeden oluşmakta ve Rusya’dan gelen nükleer bir tehdide karşı askeri senaryolar için ayrıntılı yönergeler vardı. Plana göre olası bir gerginlik durumunda Almanya, birliklerin ve teçhizatların Avrupa’nın doğusuna nakledilmesi için lojistik bir merkez halini alacaktı.
Alman gazetesi Frankfurter Allgemeine Zeitung’un haberine göre “Operasyon Deutschland” olarak bilinen planda, Berlin’in Rusya’dan gelen nükleer tehditlere yanıt olarak ABD kuvvetleri de dahil olmak üzere 800 bine kadar NATO askerinin Ukrayna’ya konuşlandırılmasını nasıl desteklenebileceği ayrıntılarıyla anlatılmıştı.
Trump ile sürpriz görüşme yapılmış ve NATO acilen toplanmıştı!
NATO ülkeleri, Rusya’nın kıtalararası balistik füze kullandığı saldırısından sonra Ukraynalı vekillerin de katılacağı bir toplantı hazırlığındaydı. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Donald Trump ile görüşmek üzere 22 Kasım 2024’te Hollanda hükümet uçağıyla Florida’ya geçtiği ortaya çıkmıştı. Reuters’ın haberine göre 2023’teki NATO Zirvesi’nde alınan kararla kurulan NATO-Ukrayna Konseyi, Ukrayna’nın talebi üzerine ilgili yetkililerin katılımıyla 26 Kasım 2024 Salı günü toplanacaktı. The Washington Post’un; NATO Genel Sekreteri Mark Rutte’nin, Rusya’nın Ukrayna gündemi ile ilgili Donald Trump ile bir araya gelmeyi planlandığını yazmasının ardından Hollanda basını Rutte’nin Florida’ya geçtiğini yazmıştı.
…
MAKALENİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ..